HUKUKA GİRİŞ YARDIMI ( 1 )
Size hukuka giriş dersiyle ilgili izlenimlerimi ve öğrendiklerimi içeren ilk pdf dosya dizisini yayımlıyorum . Bu ilk dizide on soru halinde anlatacaklarım olacak . Her konuyu değişik bir yazı türüyle yazmayı deneyeceğim . Bu dizinin içerisinde benden şeyler de bulacaksınız . Umarım sizlere faydalı olur …
Konu – 1 : Borçlunun temerrüdü nedir ?
BORÇLUYUM DİYORSAN …
Borçlu olmak ile ilgili bilgilerimi sunuyorum … Dikkat !!!
Temerrüt nedir ?
Bir borç ilişkisi düşünün . Adam balıkçıdan balık alıyor diyelim ki …
Balığı aldık … Fakat parasını ödemedik . Ne olur durum ?
Olan şudur : Vadesi gelmiş bir borç , yani muaccel olmuş bir borç , ödenmesi mümkün iken ödenmiyorsa ve yapılan ihtara karşılık yine de borcun ödenmemesinde ısrar ediliyorsa işte o zaman borçlar kanununa göre kişi temerrüde düşmüştür . Yani direngen hale …
Balıkçıdan balık almış olabiliriz . Ama parasını zamanında , ihtara karşılık ödemiyorsak bu , borçlunun temerrüdü yani bizim temerrüdümüz demektir .
Borç sadece para olmaz . Hukuki anlamda borç , yüklendiğimiz edimden doğan bir ilişkidir . Yani bir şeyi teslim etmek de , satıcı için , borçtur ; işçinin gereken hizmeti yapması da bir borçtur .
Önemli olan borcun , yüklenilmiş bir edimin neticesinde ortaya çıkmasıdır .
Bakkaldan un aldınız . Parasını ödemediniz . Aldığınız unun karşılığında size bir yük düşmektedir . Onun parasını ödemek … Bunu yerine getirmezseniz ardından bakkal da size borcunuzu ödeyin diye ihtar eder fakat yine de bu harekette ısrar ederseniz direngen hale girmiş olursunuz .
Yorum : Bu konuda borçlar kanunu gerekli hükümleri içerir . Borçlar kanunu , mesela , 23. maddesinde ahlaka aykırı muamelelerin hükümsüz olduğunu söyler . Borçlar kanunu , medeni kanun gibi bir hukuki düzenlemedir . Bizim gibi yazılı hukuk kuralları ile işleyen hukuk sistemlerinin hükümlerini ancak yazılı kaynaklarda bulabiliriz .
Konuya devam edelim . Borçlar kanununa göre elbette bu temerrüt halinin birtakım sonuçları vardır . Bunları bir başka pdf dosyasında işleyeceğim .
Diyelim ki bir fabrika buğday siparişi verdi . Fakat demin söylediğim sonuç ortaya çıktı . Yani temerrüt oldu . Bu durum da elbette hukuki yaptırıma tabidir .
Size tavsiyem sakın borcunuzu aksatmayın . Bu durum eften püften bir şey değil çünkü .
Bilinmeyenler :
Muaccel borç : Vadesi ya da ödeme zamanı gelmiş olan borç .
İhtar : Halk dilinde protesto çekmek olarak da söylenir . Yani alacaklının sözlü veya yazılı olarak borçluyu uyarması olarak tarif edilebilir .
Edim : Borç ilişkisinde yapılması konusunda üzerimize düşen eylem biçimi .
02.10.2008 02:32
0 Yorumlar