DEMOKRATİK DEVLETLERİN STANDART ÖZELLİKLERİ

DEMOKRATİK DEVLETLERİN STANDART ÖZELLİKLERİ

Demokrasi ; uğrunda savaşlar yapılmış bir hareket biçimidir . Demokrasiyi anlamakla ilgili yazılıp çizilenler aslında demokrasiyi anlatmaya yarıyor fakat yine de üzerine eklenecek bir şeyler olduğuna inanıyorum ben . Evet , demokrasi Yunanca kökenli bir sözcüktür . Bu sözcüğün Yunanca kökenli olmasının bir anlamı vardır : Eski Çağ ‘ da Yunan devletlerinde halk toplanır ve oyları ile yönetime katılırdı . Bu günkü demokrasi işte ta o zamanların anlayışını simgeliyor . Yunanlılar kendilerini rahat ifade edebildikleri ve halk sayıca az olduğu için parlamento kavramı o zaman yoktu . Ne zaman Amerikan ve Fransız devrimleri yapıldı ondan sonra temsili yönetime doğru yavaş yavaş yürünmeye başlandı .
Demokrasinin nimetleri bitmek tükenmez denir . Aslında doğrudur çünkü çoğulcu bir rejimdir demokrasi . Bu gün örneğin DTP gibi partiler eğer meclise girebiliyorlarsa demokrasinin çoğulculuğu iledir bu durum .
Burada demokrasinin tarihini anlatmayacağım size . Demokratik devletlerde neler görülebilir ondan bahsedeceğim . Evet , demokrasi çoğulcu bir rejimdir ; çoğunlukçu değil . Çünkü bir aileye verirseniz yönetimi bunun adı oligarşi olur . Ya da monarşi değildir demokrasi . Monarşi kelimesi , kral ya da padişah gibi bir kişinin elinde olan yönetimler için kullanılır .  Komünizmde bir devlet vardır ama sadece devlet vardır . Yani devlet bütün özel mülkiyeti eline almıştır . Dolayısıyla girişimcilik kavramı terstir komünizm için .  Girişimcilik ; liberalizmde kendisini gösterir . Ekonomik liberalizm , ekonomide özgürlüğü ; siyasal liberalizm ise siyasi alanda devletin kontrolünün olmamasını savunan anlayışlardır .
Demokrat ruhlu olmak bir meseledir aslında . Neden mi ? Şundan ötürü : Her türlü fikre karşı saygıyı , hoşgörüyü sindirebilmek kolay değildir . CHP ‘ nin altı ilkesinden biridir halkçılık . Yani demokrasi . Halkçılık ile demokrasi arasında Kemal Atatürk ‘ ün anlayışı arasında fark yoktur . Burada bir şey ekleyeyim ; Mustafa ismini kullanmadım ama bu durum sanırım bir problem çıkarmayacaktır . Her neyse ! … Atatürk ilkeleri 1937 yılında 1924 anayasamıza girmiştir . Ben burada şunu ekleyeyim ; Atatürk sağ iken Atatürk ilkeleri şeklinde anayasaya girmemiştir bu ilkeler . Bence yine de Atatürk yaşadığı anda da bu ilkeler bu adla anılabilirdi . Ne sakıncası olabilirdi ki ? !...
Demokraside seçim vardır . Demokraside seçimle ulus egemenliği kendisini ortaya koyar . Bu gün dünyadaki hiçbir demokraside seçim olmayan bir şekil yoktur . Yunanlılarda temsili demokrasi yoktu dedim . O zamanların şartları bunu gerektiriyordu çünkü . Demokrasi dünyada bu gün temsili demokrasi olarak kendisini göstermektedir .

Halkçılık , demokrasi ile aynı anlama geliyor dedim Kemal Atatürk için . Evet , kendisinin yazdığı ve Milli Eğitim ‘ de okutulması öngörülen “ Medeni Bilgiler “ kitabında Atatürk kendi el yazısıyla bunu belirtmiştir . Demokrasi ile diktatörlük aynı kefeye konulamaz . Çünkü demokraside bir liderin öngördüğü bir anlayış vardır ve bu anlayış faşizm , komünizm gibi tek sesli değildir . Yani koyu bir otorite yoktur . Diktatörlüklerde ise baştaki ,  her şeyi ele geçirmiştir . Bu durumda kimsenin söz hakkı olamaz .
Hitler dönemi içerisinde demokrasi yoktu . Demokraside dediğim dedik bir çaba olamaz . Atatürk dönemindeki demokraside Atatürk ‘ ün cumhurbaşkanlığı seçimle oluşturulmuştur . Yoksa Atatürk “ Her şeyi ben bilirim . “ demedi ki !...
İtalya ‘ da Mussolini , Almanya ‘ da Hitler , Sovyet Rusya ‘ da Stalin , Lenin !.... Hepsi tek sesli insan rejiminin baş aktörleri idiler . Atatürk kimseye “ Ben en üstünüm ! “ demedi ki ! …
Sonuçta Atatürk Türkiyesi ‘ nin demokratik olmadığını söylemenin gereksiz olduğuna inandığımı söylemek istiyorum . Türkiye ; çoğulcu , seçimle işbaşına gelen düşünceyi seçen , farklılıklara uygun hareket etmeyi benimsemiş bir devlettir . Ve bu , anayasada vardır . Türkiye ‘ de bulunan ve yaşayan bazı insanlar bunu benimsememiş olabilirler . Ama toplumun idare şekli ve anlayışı demokrasidir . Türkiye ‘ de demokrasi vardır ve elbette olmaya devam edecektir …
Demokrasiye inanan insanların varlığı bu ilkenin pekişmesine elbette destek olacaktır . Bunun için eğitimde köklü değişimler yapılmalı ve çoğulcu anlayışın yerleşmesine katkıda bulunulmalıdır .
Türkiye ‘ nin kalkınmasında demokrasi en güzel katkıyı yapmaktadır . Ulus egemenliğine dayanmayan ülkeler örneğin Sovyet ülkelerinin dağılması demokrasinin eksikliğinin sonuçlarına örnek oluşturmalıdır .

Şunu biliyor muydunuz ? :

ABD , liberaldir ama üretime kota koyarak bir şekilde devletçiliğini de göstermektedir .

Yorum Gönder

0 Yorumlar