İLETİŞİMLE VAR OLMAK

Konu : İletişim ; duyguların , düşüncelerin , bilgilerin paylaşılması sürecidir . İletişimde ön bilgilerle ortak duygu ve düşünceler oluşturulabilmektedir . İletişim olmasaydı , kültürün paylaşılması ve yeniden üretilmesi süreci de olmayacaktı .
İLETİŞİMLE VAR OLMAK

İletişim …. Ne demektir iletişim ?!...
İnsanın kendisiyle ve çevresiyle kurduğu bütün etkileşimlerde iletişim vardır . Fakat insanlarla olan sınırlılığı dikkate alarak iletişimi ; bireylerin simgeler aracılığıyla duygularını , düşüncelerini , bilgilerini paylaşma süreci olarak tanımlayabiliriz . Hayvanlarda da iletişim vardır . Hayvanlar da mırıldanarak , kabararak , tıslayarak , dikilerek öznel duygularını ifade ederler . Fakat hiçbir hayvan iletişiminde bir simge ya da işaret yoktur .
İletişim sayesinde bizden öncekilerin yarattığı şeyleri öğrenebiliyor ve başkalarına aktarabiliyoruz .
İletişimin amacı ortak duygular , uzlaşı kültürü yaratmaktır . Fakat savaşlar , terör hep iletişimin bu amacı dışında gelişen şeylerdir .
Kültür ; insanın doğayla kurduğu etkileşimi sonucunda yarattığı maddi ve manevi şeylerin hepsine birden denilen bir kavramdır . Kültürün paylaşılması kültürün yeniden üretilmesini sağlamaktadır .
Ortak davranışlar da iletişim sayesinde var olur . Örneğin iş toplantıları iletişimin bu yönünü vurgular .
İletişim sayesinde günlük yaşamımızı düzenli sürdürebiliyoruz . Fenerbahçeli taraftarların bulunduğu tribünde Beşiktaş ‘ ın tezahüratını yapmamak bu duruma örnek teşkil eder .
Ya da işverenle işçilerin hakları konusunda tartışmamamız bu duruma başka bir örnek teşkil eder .
İletişimde simgeler vardır . Yani işaretler … Mesela şu an kullandığım kelimeler birer simgedir . Veya elimizde tuttuğumuz bir karanfil bile bize bir anlam verdiği için bir simgedir . ( simge = sembol )
Televizyon seyrederken , radyo dinlerken , gazete okurken ,..vb. örneklerde hep iletişim kuruyoruz . İletişim her zaman yaşamımızda var olan bir olgudur .
25/05/12
Yazan : Tarık Tümlü adlı bir lafazan J))))
E – postam : dussunce@yahoo.com

Yorum Gönder

0 Yorumlar