Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır ve bir cumhurbaşkanı en fazla iki defa seçilebilir . Cumhurbaşanlığına meclis içinden veya dışından aday gösterilebilmesi için yirmi milletvekilinin yazılı teklifi gerekir . En son genel seçimlerde oyları toplamı % 10 ‘ u aşan partiler ortak aday gösterebilir .
Cumhurbaşkanı seçilen bir kimsenin varsa partisiyle ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer . Cumhurbaşkanlığı seçimleri en sonki cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki 60 gün içinde , görevin herhangi bir şekilde boşalması halinde ise boşalmadan sonraki 60 gün içinde tamamlanır .
Genel oyla yapılacak olan seçimde ilk turda oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilir . İlk turda seçim olmazsa ilk turu izleyen ilk Pazar günü ikinci oylama yapılır . Bu oylamaya ilk turda en çok oy alan iki aday katılır . Bu turda salt çoğunluğu alan aday cumhurbaşkanı olur . Cumhurbaşkanı adaylarından birinin ölümü veya seçilme yeterliliğini kaybetmesi halinde ikinci tura ilk turdaki sıra izlenilerek adaylar alınır . Oylamaya tek aday kalırsa oylama referandum şeklinde yapılır . Salt çoğunluğu alan aday cumhurbaşkanlığını kazanmış olur .
Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam eder . Cumhurbaşkanlığına ait esaslar kanunla düzenlenir .
0 Yorumlar