Nasıl bir Makedonya bekliyor bu büyükler. Selanik ve Manastır sehirleri neden önemli



Genç Osmanlılar arasında ise değişikti durum. Makedonya'nın iki büyük kenti, Selanik ile Manastır, eğlence ile ticaret merkezi olmalan yanı sıra Makedonya'nın düşün merkezleri ola­ rak da önem kazandı o dönemde. 

Eğlenme, alışveriş için Sela­nik'te, Manastır'da bir araya gelen Osmanlı gençleri içki masala­ rında hovardalıklarından çok vatan, ulus sorunlarını konuşur oldu­lar.

Altlarındaki toprak, gözler önünde kayıyor, Makedonya elden gidiyordu. Hükümet tehlikeyi önemsemiyor ya da önemsese bile önleyecek gücü gösteremiyordu. 

Babaları hala eski kafadaydı. Ma­kedonya'nın mutlak sahipleri, beyleri olarak görüyorlardı kendile­rini. Nedir ki yanılmış bile olsalar, yanılgılarının · sıkıntısını çeke­cek üç beş yıllık bir ömür vardı önlerinde. Kendilerine kalacak na­sıl bir Makedonya'ydı onların ardından? lstenilmedikleri, günü ge­lince istemeyenlerin daha da ileri giderek kendilerini bir tutarn ot gibi köklerinden söküp atarak, yerlerinden yurtlarından uzaklaştı­racakları bir Makedonya!

 Kendileri için ölüm, ölüm değilse bile sürgün demekti yaşadıkları günlerin sonu! Öyle ya da: böyle, sonuç olarak yenilgi, boyun eğme kısacası mutsuzluktu gelecekte kendi­lerini bekleyen!" (Necati Cumalı Viran Dağlar Makedonya)

Türkçe,Necati Cumalı, Viran Dağlar, bayramcigerli.blogspot.com,
Roman ve Hikayeler,Bayram Cigerli, Makedonya,

Yorum Gönder

0 Yorumlar