ATATÜRK YAŞAR MI ?

Konu : Türkiye yi Atatürk ün kurduğu cumhuriyet ilerletmiştir . Türkiye devrimi , Atatürk  ün bir ürünü olarak tüm Batı ve Doğu milletlerinde hayranlık uyandırabilmiştir . Özellikle Mahatma Gandhi gibi yazarlar , Atatürk ü övmüşlerdir .

ATATÜRK YAŞAR MI ?


Atatürk ün öldüğü yıl … 1938 !!! Acaba o tarihte Türk devrimi de ölmüş müydü ki ? !
İsmet İnönü gibi liderler de geldi onun ardından . Acaba onun yeri doldurulabildi mi ki ?
Yazar Prof. Dr. Ahmet Mumcu , kendi yazdığı açıköğretim inkılap tarihi kitabında “ Türk devrimi “ sözünü sık kullanır . Ama ben  “ Türkiye devrimi “ sözünün çok daha gerçekçi olduğuna inanıyorum .
Türkiye devrimi diyorum çünkü aslında Türkiye nin kendisi bir devrimdir veya bir devrimin ürünüdür … Ürünüyle birlikte devrimi anmak bana daha mantıklı geliyor .

Evet , Türkiye devrimi Osmanlı da yaşamayan bir yeni ruh içeriyordu . İslamcılık tan farklı bir anlam taşıyor bu ruh … Türkiye devrimi , vicdani ilkelerin özünü değiştirmedi  . Camileri , kiliseleri , havraları yıkmadı . Cem evlerini , Şiileri dışlamadı bu anlayış . Alevilerin yaşam şeklini ortadan kaldırıp atmadı . Türkiye devriminde namaz kılanla kılmayanın birbirine karışması söz konusu olmadı . Hiçbir kişinin giysisine abartılı bir müdahale olmadı . Ne demek bu ? Yani , resmi kıyafetler ve din adamlarının dini ortamlar dışında giyeceği kıyafetler dışında bir müdahale olmadı diyorum . Şapka takmak , memurların giyeceği bir kıyafet oldu sadece …Bir de Türkiye de mürteci hareketlere izin verilmedi . Türkiye devrimi aynı zamanda Türkiye halkının veya Türk milletinin bir ürünü oldu .
Atatürk ile ilgili yüzlerce kitap yazıldı . Türkiye devrimini anlatan onlarca söz söylendi . Batının imkansız dediği şey gerçekleşti . Batı , Türkiye devriminin ruhunu anlayamadı başlarda . Ama Türkiye devrimi yerinde durmadı . Geliştikçe gelişti …
Mahatma Gandhi bile “ Atatürk , insanlığın en iyi kişilerinden biriydi . O , inançlı bir kişinin yurdunu kurtarabileceğini göstermiş oldu . “ derken Batılı yazarlar onun için daha övgü dolu sözler sarf etmektedirler .
Batılı bilim adamı Duverger ( Duvercır ) bile “ Türk tek parti yönetimi hiçbir zaman diktatörce bir yapı taşımamıştır . ….”  derken dünya bilim adamlarının övdüğü bu devrim , Atatürk ile ve Türk halkı ile bir fevkaladelik yaratmış ve tüm dünyayı etkilemeyi başarmıştır .

18 Ağustos 2008 Pazartesi
E postam : dussunce@yahoo.com
Yazan : Tarık adlı Tümlü soy adlı bir bilim insanı .

Yorum Gönder

0 Yorumlar