HACCIN ÇEŞİTLERİ

HACCIN ÇEŞİTLERİ

·         Farz hac : Şartları uyuşan bir müslümanın ömründe bir kereliğine yaptığı hacdır .
·         Farz olmamakla birlikte farz rüknündeki hac : Başlanmış bir nafile haccın bozulması sonucu kaza edilmesi gerekli olan hacdır .
·         Nafile hac : Ergenlik çağına ulaşmamış mükellef olmayanlarla , farz haccı eda etmiş müslümanların Allah rızası için yapacakları hacdır .
·         İfrad hac : Umre olmaksızın yalnız olarak yapılan farz , nafile haclardır . Bu haccı yapanlara “ müfrid “ denilir .
·         Temettü haccı : Umreye girdikten sonra yurda dönmeden usulüne uygun olarak yapılan farz hacdır . İfrad hacca göre daha faziletlidir .
·         Kıran haccı : Hac aylarından önce veya hac ayları içinde iken mikatta iken umre ile hacca aynı niyetle girildikten sonra umreyi yapıp sonra yapılan hacdır . Bu hac temettü haccından daha faziletlidir . Bu haccı yapana “ karin “ denilir .
·         Haccın farz , farz olmamakla birlikte farz rüknünde olan , nafile işlerinden her birine “ nüsük “ denilir . Bunun çoğulu “ menasik “ tir . Bu söz , ibadet ve su ile bir şeyi temizlemeye denilir .
10.01.2012 00:17

Yazan : Tarık Tümlü adında bir cengaver .

Yorum Gönder

0 Yorumlar