Gençler ölüyor, hayat­tan bir şey anlamadan, ellerinin ekmek tutmasına, sevip sevilmeye, gülüp söylemeye sıra kalmadan öleceklerdi.



"Gençlik yıllarının eşiğinde görüyorlardı ki önlerinde, yaşlılar gibi kendilerinin de üç beş yıl daha  vardı yaşanacak! Belki o kadar yoktu.

 Balkanlar'daki ulusçuluk akımlarının Balkanlar'da yaşayan­lar büyük bir savaŞa sürükleyeceği açıktı. Çıkacak savaş, kendile­ rine karşı belki de üç cephede birden girişilecek bir savaştı.

 Rum­lar, Bulgarlar, Sırplar, kendi ulusal kavgaları için birlikte' ya da ayrı ayrı savaş açacaklardı Osmanlılara. Askerlik çağında gençler ola­rak onlardı kırılacak olan bu savaşta. İçlerinden çoğu daha hayat­tan bir şey anlamadan, ellerinin ekmek tutmasına, sevip sevilmeye, gülüp söylemeye sıra kalmadan öleceklerdi. Bu düşünceler, duyar­liklar yeni bir yaşam biçemi yarattı Makedonyalı genç Osmanlılar arasında. Daha hızlı yaşamaya başladılar. Az uyuyor, çok geziyor tozuyor, ellerinde avuçlarındakini saçıp savurarak günlerini gün etmeye" (Necati Cumalı Viran Dağlar Makedonya)

Türkçe,Necati Cumalı, Viran Dağlar, bayramcigerli.blogspot.com,
Roman ve Hikayeler,Bayram Cigerli, Makedonya,

Yorum Gönder

0 Yorumlar