Bir terzinin hayat hikayesi ve kendini yetiştirme azmi



Terzilik baba mesleğiydi Halit'in. On dört yaşında Florina rüştiyesini birincilikle bitirmişti. Florina 'da lise yoktu. Babasının gücü Selanik'te ya da İstanbul'da öğrenimini sürdürmesine yeterli değildi. Çaresiz öğrenimini rüştiyede kesrnek zorunda kaldı. Baba­sının yamağı oldu. Akranları gibi mahalle aralarında, bahçelerde koşup oynayacak zamanı olmamıştı. Bacak kadarken dükkanında ayak işlerinde babasına yardım ederdi. Rüştiyeyi bilirinceye kadar okul ödevlerini bile dükkanlarında hazırlardı. Arastanın çocuğu sa­yılırdı o. 

Arastanın, giderek Florina çarşı esnafının gözleri önünde büyümüştü. Çalışkanlığı, aklı, okumaya düşkünlüğü, ağırbaşlı dav­ranışlarıyla çarşıda büyük küçük kendisini her tanıyanın sevgisini kazanmıştı. Okulu bıraksa da okumaya olan tutkusu sürüyordu. Çevresinde bilgisini geliştirmek, kendini yetiştirmekte yardımcı olabilecek kişiler bulmakta güçlük çekmedi. 

Arastanın girişindeki eczanenin kalfası Takis, bildi bileli ilgilenirdi onun öğrenme mera­kıyla. Yedi yaş büyüğüydü.· Gerçekten ağabeylik etti Halit'e. Ta­kis'in yardımıyla sokakta öğrendiği Rumcasını gazete okuyup an­layacak kadar ilerletti. Yine Takis' in yardımıyla Fransızca öğren­meye başladı. Delikanlılık ile ilk gençlik yıllarında, her geçen yıl çevresini geliştirerek Florina 'da okumaya düşkün, bilgili her din­den her dilden yakın dostlar edindi. 

Çok okuyan kendisi gibi terzi Arsenios, Arsenios'un aracılığı ile tanıdığı Sırp Mate, Bulgar lvan ile Nikola, Rum Panos, Halit'in de yakın dostları oldular. Arseni­os'un dükkanında göründükleri kadar Halil'in de dükkanında göründü" (Necati Cumalı Viran Dağlar Makedonya)

Türkçe,Necati Cumalı, Viran Dağlar, bayramcigerli.blogspot.com,
Roman ve Hikayeler,Bayram Cigerli, Makedonya,

Yorum Gönder

0 Yorumlar