Terziciyi yetiştiren insanlar ve amcası , Tanış kendisine Fransızca ve Rumca öğreten insan Amcası askere gider ve bir daha dönmez çünkü Bursa'ya yerleşir



Takis, 1906 yazı çıkarken, Paris'e yerleşeceğim diye Flori­na'dan aynlıncaya kadar, beş yılı aşkın bir süre hocalık etti Halit'e. Florina istasyonunda, iki kardeş gibi kucaklaşıp gözleri yaşlı ayrildıklarinda, yaşayışında izleyeceği yolu çizmiş, on dokuzunda ol­gun bir delikanlıydı Halit. İki ay sonra Paris'ten Eyfel Kulesi'nin fotoğrafı bulunan bir kart aldı Takis'ten. Ardından bir yıl süren bir kopukluk girdi araya. Bir yıl sonra, New York limanının girişinde­ ki özgürlük anıtının fotoğrafı basılı ikinci bir kart" geldi, New York-Brooklyn damgasını taşıyor, Takis, New York'a yerleştiğini yazıyordu. 

Halit, babasını o yıl kaybetti. Halit'in yüzünü doğru dü­rüst hatırlamadığı, babasının küçüğü bir amcası vardı. Halit üç ya­şındayken Osmanlı ordusunda askerliğini yapmak için Florina'dan ayrilmış, bir daha geri dönmemişti. Yıllar sonra bir mektup almış­lardı amcasından. Bursa'ya yerleştiğini yazıyordu. Bursa'yı yeşil­liği ile Florina'ya benzetiyor, bolluğunu, bereketini övüyor, neleri varsa satıp  gecikmeden gelip yerleşmelerini öneriyordu. Ba­bası Florina'dan ayrilmaya bir türlü karar veremedi. Amcası daha sonra yazdığı her mektubunda bıkmadan önerisini yineledi. Baba­sının ölümünü duyurduğu mektubuna Halit uzun bir karşılık aldı amcasından. Başsağlığı dilekleri üzüntülerini açıkladıktan sonra, ailenin derlenip toparlanmakta geciktiğini, bu ölümlü dünyada ay­riliklarinin  uzatılmaması gerektiğini yazıyor, Bursa'ya gelir yerleşir­lerse her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu belirtiyordu. Halit, verdiği karşılıkta henüz Florina'dan ayrilmaya karar veremedikleri­ni yazdı. Bu arada gelen giden mektuplara fotoğraflar ekleniyor­du. Evlerinde amcasının karisi çocuklari ile çekilmiş fotoğraflari vardı. Babası da amcasına, annesi, kızkardeşi, Halit ile bir arada çekilmiş fotoğraflarinı göndermişti. Bu kez yine gecikmeden gelen" (Necati Cumalı Viran Dağlar Makedonya)

Türkçe,Necati Cumalı, Viran Dağlar, bayramcigerli.blogspot.com,
Roman ve Hikayeler,Bayram Cigerli, Makedonya,

Yorum Gönder

0 Yorumlar