İNFAZIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ HAKKINDA

Konu :  İnfaz , cezanın yerine getirilmesi işlemidir . İnfaz , hemen yerine getirilir . İnfazın yeniden topluma kazandırma amacı anayasada da belirtilen sosyal devlet ilkesi ve insan haysiyetinin üstünlüğü ilkesine dayanmaktadır . İnfaz için Osmanlı ‘ da subaşı bu görevi yerine getirirdi . İslam hukukunda cezalar hapishanelerle ilgili değildir .

İNFAZIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ HAKKINDA

İnfaz ne demektir ? Bunu bilen var mıdır ?

İnfaz , cezanın yerine getirilmesi işlemidir . İnfaz , sözlükte yerine getirme demektir . İnfazda gecikme olamaz . İnfaz , hemen yerine getirilmek zorundadır .
İnfaz deyince korkmamak gerektir .
İnfaz para cezalarının ve hapis cezalarının hemen yerine getirilmesi işlemidir .
İnfazın yerine getirilmesinde duraklama olamaz . Zira suçlu için bu , bir kolaylıktır .
İnfazın amacı Orta Çağ ‘ da törensel bir beden acısı çektirmedir ve ödetmedir . Daha sonraları bu işlem acının hemen örneğin giyotinle sağlanması şekline dönüşmüştür . 17. yy. dan itibaren hapishaneler suçlu yetiştirme yerleri olmuştur .
Bu dönemde reform istekleri ön plandadır . Ve bedensel acı yerine özgürlüğü bağlayıcı cezalar 20 yy. dan itibaren asgari şartlarla uygulanmıştır .
Özgürlüğü bağlayıcı cezaların kökeni Amsterdam hapishanelerine kadar gider ( 1596 ) .
Bir ceza mahkemesinin bir sanığın devlet tarafından iyileştirilmesine hükmetmesiyle ortaya çıkmıştır .
Hapishaneler için ikinci dönem Fransız İhtilali ‘ nden itibaren başlar , 1. Dünya Savaşı ‘ na kadar sürer .
Üçüncü dönem de ceza infaz kurumlarının açılması ve 20. yy. da asgari esasların uygulanmasıyla birlikte ortaya çıkmıştır .
Bu günkü infaz kanunumuz 2004 ‘ te çıkarılmış olan Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ‘ dur ( CGTİHK ) .
Artık Türk hukuku laik bir yapı göstermektedir .
Türk hukukunda Osmanlı ‘ da İslam hukuku egemendi .
İnfazın yerine getirilmesi Osmanlı ‘ da subaşının görevidir .
İnfazın artık Türk hukukundaki amacı ödetme değildir . Bedensel acı çektirilmeyecektir . Kimseye insan haysiyetine aykırı ceza verilemeyecektir ( Anayasa md. 17 ) .
Ayrıca yeniden topluma kazandırma amacı artık güdülmektedir .
Topluma yeniden kazandırma bir kişilik değiştirme çeşidi değildir . Hükümlünün üretken ve kanunlara , nizamlara aykırı davranmamasını sağlamak bu amacın özünü oluşturmaktadır .
İslam hukukunda bedensel cezalar ağırlıktadır . Bu bakımdan hapishanelerden söz edilmemektedir .
Ancak bazı davalarda taziren hapishanelerde kalmak hükmedilmiştir .
Osmanlı ‘ da kale burçları bir çeşit hapishane görevi görmüştür . 1831 ‘ de İstanbul zindanları kapatılmış yerine Hapishane – i Umumi kurulmuştur .
İnfazın artık Türk hukukunda ödetme amacını taşımadığını söyledim . Bu amaca dayanak olarak bir diğer esas da sosyal devlet ilkesidir . Vatandaşı için koruyucu bir kalkan gibi olmak demek olan bu ilke anayasada da vardır .
23.02.2012 20:37
Yazan : Tarık Tümlü adlı bir hukukçu J))))
E – postam : dussunce@yahoo.com

Yorum Gönder

0 Yorumlar