Cinsel Taciz Nasıl Önlenir

Cinsel taciz nasıl önlenir

Cinsel taciz nasıl önlenir  

Önceki gün gelen bir telefon beni çok üzdü. Arayan genç kızın sesi titriyordu. Ağlamaklı bir ses tonuyla; 

“Yılbaşı akşamı arkadaşlarımla birlikte yemeğe gitmiştik. Saat 23:00 sularında eve gitmek için arkadaşlarımdan ayrıldım. 

Otobüs durağına doğru giderken iğrenç konuşmalarla irkildim. Bir grup erkek, ‘Ağza alınmayacak küfürler, ’ ederek, birbirleriyle şakalaşarak ve sırıtarak üzerime doğru geliyorlardı. Aceleyle bir taksiye binip oradan uzaklaştım. Yanımda taksiye yetecek kadar param da yoktu. Taksiyi bekletip, ailemden para alarak taksi parasını ödedim. 

Aileme de yaşadıklarımı anlatamadım. Ama sabaha kadar üzüntümden de uyuyamadım. En çok da bana bunu yapanların yanına kalmasına içerliyorum.” diyerek yaşadığı üzücü olayı anlattı. 

Ben de, “Olayın yaşandığı çevrede mobesa kameraları varsa tacizcilerin kim olduğunun belirlenebileceğini ve bunun için öncelikle şikayette bulunması gerektiğini, ” söyledim. 

Bu yaşananlar sizce bu genç kızı nasıl etkilemiştir? Kadının istediği saatte özgürce sokağa çıkması en doğal insan hakkı değil midir? 


Ne yazık ki bu ve benzeri olaylar sıklıkla yaşanıyor. Adli Sicil ve  

İstatistik Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre günde 63 kişi cinsel suçların mağduru oluyor. Başka bir deyişle her 23 dakikada bir kişi bu suçlar nedeniyle büyük acılar yaşıyor. Bunlar sadece yargıya yansıyanlar… Bir çok mağdur da aile korkusu veya toplumsal baskılar nedeniyle şikayetçi dahi olamıyor. Tacizci biraz da bundan cesaret alıyor.Taciz suçunun mağdurları çoğu zaman yaşadıklarını açıklayamıyorlar. 

TCK’da; “Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına hükmolunur.  

Bu fiiller; hiyerarşi, hizmet veya eğitim ve öğretim ilişkisinden ya da aile içi ilişkiden kaynaklanan nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlendiği takdirde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise, verilecek ceza bir yıldan az olamaz.” deniliyor. 

Yani bu suçların en fazla3 yıl hapis cezası var. Bu ceza yeterli mi? Bence değil. Bu cezalar mutlaka arttırılmalı! Ayrıca bu suçlar şikayete bağlı suç olmaktan çıkartılmalı… 

Şunu da belirtelim ki bu tür suçların illa da yüz yüze işlenmesi gerekmiyor. Telefon veya e-mail ile gönderilen cinsel içerikli rahatsız edici mesajlar da aynı şekilde cinsel taciz suçunu oluşturur. Kanıtlanması da daha kolaydır. 

Ayrıca bu suçların zamanaşımı süresini geçmemek üzere olayı ve faili öğrenmeden itibaren 6 aylık şikayet süresi olduğu unutulmamalıdır. 

Bu tür olaylarda hak arama özgürlüğü mutlaka kullanılmalıdır. Ceza davasının yanında maddi ve manevi tazminat davası açılmalıdır. Bunu yapmanın sadece haklarını kullanana değil tüm topluma yararı olacaktır. Cinsel taciz ancak bu şekilde önlenir. 


Yazılar,Bayram Cigerli,
 bayramcigerli.blogspot.com,
Cengiz Hortoğlu,
Havadan Sudan,
İlginç Olaylar,
Taciz,Cinsel Taciz,

Yorum Gönder

0 Yorumlar