OLİGOPOL PİYASALARINA BİR BAKIŞ

Konu : Oligopol piyasalarında az sayıda satıcı ve çok sayıda alıcı vardır . Firmalar homojen ya da farklılaştırılmış mal üretebilirler . Ve de firmaların piyasaya girişini azaltan etkenler bulunur .
OLİGOPOL PİYASALARINA BİR BAKIŞ

Ekonomide piyasaların adları değişik şekillerde anılırlar . Tam rekabet piyasaları gerçekte görülmesi mümkün olmayan bir piyasa türüdür . Tekel piyasalarında doğal tekel ve yasal tekel olarak bir ayırım vardır .
Tekelci rekabet piyasaları ise tekel piyasaları ile tam rekabet piyasaları arasında kalan bir niteliğe sahiptir .
Oligopol piyasaları ise saf oligopol ve benzeri isimlerle gruplandırılırlar .
Tam rekabet piyasaları varsayımsal bir niteliğe sahiptir .
Tam rekabet piyasalarında mallar homojendir . Halbuki tekel piyasasında mallar homojen olmak zorunda değildir . Aynı ürünlerin değişik versiyonlarını da tekel piyasası sunabilir .
Tam rekabet piyasalarında çok sayıda alıcı ve satıcı vardır . Ve bu piyasalarda firmalar fiyat kabullenici olmak durumundadırlar .
Tekel piyasalarında doğal tekel ve yasal tekel olarak bir ayırım vardır . Yasal tekel ; devletin kural koymasıyla ve örneğin demiryollarında TCDD ‘ de ve posta hizmetleri eski adı PTT olan kurumda olmak üzere gerçekleşebilir . Doğal tekel ise yasayla ilgili değildir . Kendiliğinden ve de firmaların az üretim için çok maliyet harcama zorunluluğundan doğar . Bu yüzden adı da doğal tekeldir .
Homojen mal satmak tam rekabet piyasalarında olan bir şeydir . Bütün firmalar aynı kalitede ürün satarlar . Tam rekabet piyasasının bir diğer özelliği de alıcıların tam bilgiye sahip olmalarıdır .
Oligopol ise tam rekabet piyasasının şartlarındaki eksikliklerden doğar . Oligopol piyasalarda az sayıda satıcı ve çok sayıda alıcı mevcuttur . Firmalar homojen ya da farklılaştırılmış ürün sunabilirler . Ve de piyasaya girişi zorlaştıran etkenler bu piyasalarda mevcuttur .
Oligopol piyasalarının saf oligopol ve benzeri isimlerde grupları da mevcuttur .
Tekel piyasalarında tek satıcı vardır . Çok sayıda alıcı mevcuttur . Mallar homojen olmak zorunda değildir . Ve de piyasaya girişi zorlaştıran etmenler bulunur .
Tekelci rekabet piyasalarında ise yine tam rekabet piyasasının varsayımlarından eksikler vardır . Tekelci rekabet piyasaları tam rekabet piyasalarıyla tekel piyasalarının arasında kalan bir renktedir .
Günlük yaşamda oligopol piyasalarına daha çok rastlarız .
26.06.2012 14:44:19
Yazan : Tarık Tümlü adlı bir delikanlı .
E – postam : dussunce@yahoo.com

Yorum Gönder

0 Yorumlar