SAİT FAİK ‘ TEN KISA NAĞMELER

Konu : Sait Faik Abasıyanık , yazarlığı ve bohem hayatını sevmektedir . Hikayelerinde ve şiirlerinde hep insanı konu edinir . İnsanların hayatlarında kendisini yazar hep . Annesi Makbule Abasıyanık , oğlunun ölümünden sonra Sait Faik Abasıyanık hikaye ödülünü her yıl verilmek üzere kurmuştur ( 1955 ) .

SAİT FAİK ‘ TEN KISA NAĞMELER

Sait Faik Abasıyanık kimdir ? … Başkalarının hayatlarında hep kendisini anlatmış bir kişidir . Bohem hayatı sürmüştür . Ama yazarlığı elden bırakmamıştır . Medarı Maişet Motoru adlı romanı 1944 ‘ te Bakanlar Kurulu kararıyla toplatıldı . Daha sonra yeniden yayımlandı .
Bursa Erkek Lisesi sırası yıllarında yazılarına başlamıştır . İlk yayımlanan yazısı Milliyet gazetesinde 1929 yılında yayımlanır .
Babasının adı Mehmet Faik Beydir . Babası , oğlu Sait Faik 27 yaşına geldiği sıralarda onu bir arkadaşıyla bir ticarethaneye ortak eder . Fakat oğlu bu hayatı sevmediği için ve arkadaşı da kazıkçı çıktığı için iflas ederler .
Sait Faik Abasıyanık , babası öldükten sonra adliye muhabirliği yaptı . Bir süre sonra bu mesleği de bıraktı . Ve de özlediği bohem hayatını yaşadı . Düzenli bir geliri yoktu . Annesi , babasından kalan malları ustaca işledi ve sefalete düşmeden kendisi yaşayabildi .
Şimdi Sevişme Vakti adlı kitabı şiirlerini içeren kitabıdır . Romanlarından Medarı Maişet Motoru , Kayıp Aranıyor usta işi eserlerindendir .
Kendisine siroz başlangıcı teşhisi konulmuştu . Fakat o yine bohem hayatını sürdürmekte ısrar ettiği için 1954 ‘ te kan kaybından ölür . Zincirlikuyu Mezarlığı ‘ na gömülür .

Annesi Makbule Abasıyanık , onun ölümünden sonra 1955 ‘ te Sait Faik Abasıyanık hikaye ödülünü kurdu . Ödül her yıl verilmek üzere kuruldu .
Bursa Erkek Lisesi ‘ ne sürülmesinin nedeni diğer 40 arkadaşıyla birlikte bir öğretmenin minderine çivi koymaktır .Okulunu ancak 1928 yılında bitirebilir . O , bohem hayatını sevmektedir . Ciddi işler ona göre değildir .
Hikayelerinde ve romanlarında işlediği insanlar değişmez . Mekanlar da öyle . Ancak bakış açısı değişir eserlerinde . Mark Twain Derneği ‘ nin onur ödülüne layık görülür edebiyata katkılarından dolayı .
İlk hikayelerinde sadece izlenimleri ve gözlemlerini konuşturur kendisi . Son eserlerine doğru siroz hastalığından dolayı yalnız birinin yaşantısını işler yapıtlarında .
26.06.2012 09:06:58
Yazan : Tarık Tümlü adlı bir yazar .

E – postam : dussunce@yahoo.com

Yorum Gönder

0 Yorumlar