Evrenin yaşı , oluşumu hakkında neler söylenebilir ?

Evren nasıl oluşmuş olabilir ? : Evrenin başlangıcı ile ilgili teorilerden en çok kabul görenlerinden biri Big Bang yani Büyük Patlama adlı teoridir .
Evrenin başlangıcı bu teoriye göre açıklanırsa saf enerjiden oluşmuş yoğun , küçük bir noktanın birden büyümeye başlamasıyla oluştuğunu söylemek mümkündür . Evren , yaklaşık 15 milyar yıl önce bu noktanın büyümesiyle başlamıştır .
Bu büyüme gerçek bir patlama değildir . Hızla şişen enerji ve boşluktan oluşan bir balon gibidir . Big Bang ‘ in sırları henüz çözülebilmiş değildir .
Evrenin yaşı hakkında neler söylenebilir ? : Evren tahminlere göre 15 milyar yaşındadır .
Evrende şu anda 200 milyar galaksi vardır ve gittikçe birbirlerinden uzaklaşmaktadır . Evren , sürekli büyümekte ve genişlemektedir .
Big Bang , zamanımızdan 15 milyar yıl önce gerçekleşmiştir . Genelde teorik olan bu açıklamalar yine de bir soru işaretini giderdiklerinden ötürü kabul görmektedirler .
Evrenin yaşını kesin olarak bilmemiz mümkün değildir . Bu , ancak detaylı deneylerle sağlanabilir .
Dünya , nasıl oluşmuş olabilir ? : Yaklaşık olarak 4,5 milyar yıl önce bir toz ve gaz bulutu oluştu . Sonradan bu bulut , gittikçe büzülmeye ve küçülmeye başladı . Artan basınç ve radyoaktif maddelerin parçalanması sonucu ısı arttı .
Isı arttıktan sonra iç taraf akıcı bir hal almaya başladı . Maddeler ağırlıklarına göre içten dışa doğru dizildiler .
Litosfer denilen yerkabuğunun en sert üst kısmı soğudu . Ve yaşam için uygun bir ortama dönüştü . Isı ve volkanik patlamaların sonucunda ilksel atmosfer oluştu . Daha sonra su buharının yoğunlaşmasıyla denizler oluştu .
Güneş sistemi nasıl oluşmuş olabilir ? : Zamanımızdan 12 milyar yıl önce yer çekimi gücünün maddeleri belli bir sıraya göre dizilmeye zorlamasıyla galaksiler oluşmuştur .
Yine zamanımızdan 5 milyar yıl önce güneş sistemimiz Samanyolu galaksisindeki orta boy bir yıldızın etrafında oluşmuştur . Zamanımızdan 12 milyar yıl önce enerjiden oluşan evren maddeye dönüşmüştür .

Bütün bu açıklamalar yine Big Bang teorisine göre şekillenmektedir .

Yorum Gönder

0 Yorumlar