İş gücü arzını belirleyen etmenler nelerdir ?

İş gücü arzını belirleyen etmenler nelerdir ?
İş gücünün belirli bir potansiyeli vardır . Yani bir birikime sahip olması söz konusudur . Bu potansiyel çeşitli etmenlerle değişebilir .
Teknoloji geliştiği zaman üretim ve istihdam da artacaktır . Teknoloji gelişimine bağlı olarak vasıflı iş gücüne olan ihtiyaç da artacaktır . Bazen negatif bir etki de bırakabilir teknoloji . Yani istihdam düzeyi azalabilir . Bu durum makineleşmeden kaynaklanır .
Örneğin buzdolabı teknolojisi geliştiği zaman uzman iş gücünde ve kâr maksimizasyonunda bir artış meydana gelecektir . Ya da bilgisayar teknolojisi geliştiği zaman üretimin maliyetleri düşeceğinden üretim ve kâr da artacaktır .
Reel ücret nedir ? Reel ücret parasal ücretin mal ve hizmetleri satın alma gücüdür . İşverenler için maliyet olan ücretler , işçiler için bir gelirdir . Çünkü kendi ihtiyaçlarını ancak bu gelirle giderebileceklerdir .
Ekonomik rant nedir ? Elde edilen gelirden ödenen vergi gibi bütün harcamaları çıkardığımızda elde kalan ranta denir . Bu , sadece kira , arazi gelirinden ibaret değildir . Daha genel ve kapsayıcı bir tanımla ele almak gerekir bu tanımı .

Rant da ekonomik gelir anlamında elde edilen kazanç anlamına gelmektedir .

Yorum Gönder

0 Yorumlar