O kızı oğluma Alaçam benim müstakbel gelinim



Görce'deki evlerinin bahçe duvarları ortaktı Emi­ne'lerle. Görce dışındaki bağları mısır tarlalarıyla sınır komşusu olurlardı. Kız beş yaş küçüktü Zülfikar'dan, gözünün önünde bü­ yüyordu. 

Sabiha Hanım, Emine on birindeyken niyetinden söz et­meye başladı kızkardeşine: "Huyu suyu, soyu sopu belli. Görgülü, gözü tok, daha bu yaşta hanım halli, hem güzel hem de akıllı! Bü­yudugunde besbelli daha alımlı. daha güzel bir genç kız olacak. Zülfi­kar'ı ancak öylesi çekip çevirebilir. Inşallah kısmet olur, başkasına kaptırmadan Zülfikar'ıma alırız."

 Saliha Hanim her söz açılışında, gözleri nemlenerek: "inşal­lah" dedi ablasina, Görcuye bir gelişinde Emine'yi gördü, beğendi. Emine Müslüman olduğu halde, Görceli Hıristiyan Arnavut kızları gibi özgür tavırlıydı. On dördünü dolduruncaya kadar çar­safa girmeyi geciktirdi. Uzun boylu bir genç kız olmuştu. lnce ya­pilıydı. En güzel yeri, kızıla çalan, dalgalı, gür saçlarıydı. Beline ka­dar uzatınış, iki yanından iki kalın örgüyle omuzlarından öne at­mış dolanırdı. Başını,' kıyıları kendi ördüğü oyalarla süslü, giysile­rine uyan renkte değişik tülbentlerle sarar, bağlardı.

 Zülfikar'ı ilk gördüğü gün, evlerinin önünde akranlaniya ip atlayan sekiz yaşın­da incecik bir kızdı. Göğsünü saran bir sıcaklığın taştığını, yüzüne, saç diplerine yükselip yayıldığını duydu. lpi elinde durup kalmıştı. Oysa, teyze dediği Sabiha Hanım'ın. yanakları yeni tüylenmiş, in­ce, uzun boylu, güzel yüzlü konuğuna doğru aktığını, yürüdüğünü sanıyordu. Ondan sonra gelen günler, evlerinin üst kat hayatından,

 Zülfikar'ın eve giriş çıkışlarını gözlemeye başladı. Evden çıktığını gördüğü bir gün. bir koşu avluya indi, aviu kapısını araladı. tek ni­ yeti, önüne çıkıp o çocuklara özgü cesaretle, Zülfikar'la konuş­mak, arkadaşlık kurmaktı. Kapı aralığından Zülfikar'la göz göze gelince, yine o sıcaklık sardı göğsünü, yükseldi, yüzünün kızardı­ğını duydu, utandı, çekingenleşti, bir kabahati varmış, suçüstü ya­ kalanmış gibi bir korkuya kapıldı, kapı kanadını hızla kapadı." (Necati Cumalı Viran Dağlar Makedonya)

Türkçe,Necati Cumalı, Viran Dağlar, bayramcigerli.blogspot.com,
Roman ve Hikayeler,Bayram Cigerli, Makedonya,

Yorum Gönder

0 Yorumlar