Yggdrasil,Dünya Ağacı ya da Kader Ağacı

 Dünya Ağacı Yggdrasil



İskandinav mitolojisinin ağacı olan Yggdrasil, Türkçe'ye Dünya Ağacı ya da Kader Ağacı olarak geçen ve evreni birbirine bağlayan ağaç olarak bilinmektedir. İskandinav mitolojisinde dokuz dünya olarak bilinen ve katları; insanlar, elfler, ölüler diyarı (asgard, alfheim) gibi mitolojik adlarıyla  isimlendirilen Yggdrasil, kökleri ve dallarıyla -evrenden ziyade- dokuz dünyaya ulaşmaktadır. 


Eski Norsça'da Yggdrasill (kimi yazımında tek g görülür) olarak bilinip günümüzde Ygdrasil olan ağaç aynı zamanda Odin'in darağacı olarak da bilinmektedir. Odin'in dokuz gün-dokuz gece boyunca kendini asıp kutsal bilgi için feda olduğu bilinmektedir. Eski Norsça'da Ygg ya da Yggr tanrı "Odin" demekken, Drasil bir ek olup "at" ya da "ağaç" olarak çevrilirken, "atın asılı olduğu ağaç" olarak da çevrilmiştir. Bu sebeple Yggdrasil ya da Eski Norsçe'deki yazılışıyla Ygdrasill "Odin atı (Sleipnir)", "Odin'in ağacı" olarak İskandinav mitolojisinde geçmektedir. Aynı zamanda evrenin büyük ağacı olarak 1770'lerde literatüre geçerken, kül ağacı olarak da bilinip bu da kıyametin kopacağı gün olan Ragnarök'e bağlanmıştır. Kıyametin kopacağı gün olan Ragnarök'te ateşe verileceğine inanılırken, kül ağacı denmesinin bir başka sebebi Avrupa ve Asya'daki şamanizm olup şamanizm ve irfan ilişkisi üzerinde durulmuştur (ek olarak, bkz. şamanizmdeki yaşam ağacı)


Eski dilde ügdrasil olarak okunup modern çeviride igdrasil olarak okunan Yggdrasil, zeytingiller familyası olan dişbudak ağacıdır. Dokuz dünyaya bağlanması ise, İskandinav tanrılar meclisinin ağacın etrafında toplanmış olmasından gelmektedir. Bu sadeleştirme İskandinav'ın mitolojisini anlamamızı kolaylaştırırken, ağacın yapraklarının ve dallarının görünmeden tüm evreni sardığı bilinmektedir. Bu sebeple dünya ağacı adını alırken içinde yaşayan tanrı/ tanrıçalar ve kahramanlar İskandinav mitolojisinin bir nevi betimlemesidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar