ALMANYA ' NIN DÜNYA SAVAŞLARINDAKİ ETKENLİĞİ

ALMANYA ' NIN DÜNYA SAVAŞLARINDAKİ ETKENLİĞİ



Alamanya !!! Güzel Alamanya !!! İşçilerin gittiği Alamanya ...

Doğrudur . Almanya , işçilerimizin gittiği bir yerdir . Ama ötesinde dünya savaşlarının çıkmasında Almanya ' nın rolü olduğu da aşikardır .

Almanya , Avrupalılar için bir gurur kaynağı ama dünya savaşlarında durum böyle değildi .

Çünkü Almanya , bir kere 2. Dünya Savaşı ' nda yakıp yıkmıştı ortalığı ...


1. Dünya Savaşı ' nda da durum öyle değil miydi ?
Totaliter rejimlerin kurulduğu bir çağda başka ne beklenebilirdi diyebilirsiniz ...

Ama Almanya ' nın savaşçı tutumlarının , bu savaşların çıkışında rolü olduğunu yadsıyabilir misiniz ?

Kapitalist rejimlerin yaşadığı bir dönemdi o . Doğru . Sadece Almanlar değildi elbet savaşı başlatanlar . Hatta bir Sırp milliyetçinin Avusturya kralı ve eşini öldürmesi 1. Dünya Savaşı ' nın başlamasında fitili ateşlemiştir demek yanlış olmaz .Ve hatta Rusya ' yı da suçlayabilirsiniz . İş işten geçmiştir de diyebilirsiniz . İngiltere ve Fransa ' yı da dünya savaşlarında etken olarak görebilirsiniz . Ama ne olursa olsun özellikle 2. Dünya Savaşı ' nda Hitler ' in tutumu çok yanlıştı bence . Milletler Cemiyeti ne kadar başarılı olabildi acaba 2. Dünya Savaşı ' nın çıkmamasında ? Peki BM , ABD ' nin Irak ' a girmesine ve sivil insanların ölümüne ne kadar engel olabildi ki ?!... Dünya , savaşları yaşamamalıydı . Ve de yaşamamalıdır . Kıbrıs ' ta federe bir devlet kurmayı Rumlar ve Türkler acaba çözüm yolu olarak görebiliyorlar mı ki ?!... ABD gibi federe bir devlet olsa Kıbrıs , ne olurdu acaba  ? Velhasıl dünya savaşa doymuyor . Pakistan ' da Benazir Butto ' yu şehit ettiler ( Bu , benim görüşümdür . ) . Oturup konuşmayı sevmeyen insanlar savaşmaya iş gelince " Hurra !... " diyebiliyorlar ! Ya da Arapça bir söz kullanalım ; " Yallah !..." diyebiliyorlar . Yani insaniyetini koruyan insanoğlu nerededir bunu anlamak lazımdır diye düşünüyorum . Almanya ' nın tek başına bütün dünyaya meydan okuması belki de bu dünya savaşlarının çıkmasında ana etken olmuştur denilebilir aslında .

Dünyada işsizlik var , aç insanlar var . Doğru ! Ama canımızı koruyamadığımız bir ortamda da karnımızı düşünmenin pek mümkün olacağını sanmıyorum .

25.03.2008 20:48:19

Yorum Gönder

0 Yorumlar