Orucun zamanı hakkında neler söylenebilir ?

Orucun zamanı
Orucun zamanı ikinci fecirden başlar ve güneşin batışına kadar devam eder . İkinci fecirin aydınlığının dağılması anına kadar beklenebilir .
Orucun başlangıç zamanı hakkında şüpheye düşen kişiler için şu söylenebilir : İkinci fecrin aydınlığının dağılmasına kadar sahur yapabilir . Bu ana kadar yiyip içse bir sakınca olmaz . Fakat hemen oruca başlamak da ihtiyaten uygundur .
Orucun bitiş zamanı hakkında şüpheye düşenler için : Güneşin batışı hakkında kuvvetli bir zanna sahip olan kimsenin hemen iftar etmemesi uygundur . Gerçek anlaşılmazsa kaza gereken bir durum meydana gelebilir . Kaza , güneşin batışından önce yenilirse gerekir . Gerçek anlaşıldığı halde iftar eden kimse için keffaret gerekmez .
Oruç için araştırma yapan kimse için : Kuvvetli zannına göre sahur eder ve iftar yapar . Sahuru geciktirmemek ve iftarı erkene almamak ihtiyaten uygundur .

Davul , top sesi veya kandille sahur yapmak için bunların güvenilir olması gerekir . Ayrıca düzenli olmalıdır . Saatlerin de düzenli çalıştığı kontrol edilmelidir .

Yorum Gönder

0 Yorumlar