Marcus Aurelius Kimdir?

 


Marcus Aurelius Kimdir?


Marcus Aurelius (121-180). 161-180 yılları arasında Roma imparatoru. Stoacı felsefenin etkilerini taşıyan, Yunanca yazılmış 12 kitaplık “Ta eis Eauton” (Kendime Düşünceler) adlı

yapıtıyla ünlü. Roma imparatorluğunun Altın Çağı’nın simgesi olmuştur.

Daha 17 yaşına gelmeden geleceğin ortak imparatoru olarak seçildi, ama 40 yaşına kadar tahta çıkamadı. Çalışkan, zeki ve ağırbaşlı olan Marcus, Yunanca ve Latince geleneksel eğitim ve retorik sanatıyla yetinmek istemediği için, stoacı filozof Epiktetos’un “Diatribai”sine (Ders Notları) dört elle sarıldı. Bundan sonra felsefe, Marcus’un başlıca ilgi konusu oldu.

Marcus, Hıristiyanlardan hoşlanmamakla birlikte, onlara sistemli bir baskı da uygulamadı. Gerçi Hıristiyanların hukuksal konumunda bir değişiklik olmadı, Hıristiyanlık başlı başına ceza gerektiren bir suç sayılıyordu, ama Hıristiyanları ortaya çıkarmak için özel olarak kovuşturma yapılmıyordu.

“Ta eis Eauton”, Marcus’un günü gününe kaleme aldığı siyasal düşüncelerinden oluşur. Marcus sürekli olarak kendisine ulaşılmaz hedefler koyuyor, fiziksel dünyanın olduğu kadar genel olarak insanın, özel olarak da kendisinin önemsizliği, kabalığı ve gelip geçiciliği üzerinde düşünüyordu. Bu dünya karşısında ilgisiz, ama bir başka dünyanın da varlığına inanmayan biri olarak hiçbir karşılık, hatta kalıcı bir ün bile beklemeksizin kendini göreve adamıştı.

“Ta eis Eauton”, birçok kuşak tarafından gelmiş geçmiş en büyük yapıtlardan biri sayıldıysa da, burada ortaya koyduğu görüşler Marcus’a ait olmakla birlikte özgün değildi. Stoacılığın Epiktetos’tan kaynaklanan ahlaki ilkelerine dayanıyordu. Buna göre evren bir zihnin yönettiği bir birlikti ve insan ruhu bu zihnin bir parçasıydı. Marcus’un bazı düşünceleri, belki de anlayış eksikliği nedeniyle, stoacı felsefeden ayrılarak o sırada Epikurosçuluk dışında tüm pagan felsefelerin yöneldiği Yeni-Platonculuğa yaklaştı.


Bugüne kalan ünlü sözleri:


Algılarını, isteklerini ve içgüdülerini sona erdirirsen ruhun özgürdür.


Dimdik durmalısın, başkaları seni ayakta tutmasın.


Güç zihninizdedir, – dışarıda bir yerlerde değil. Bunu anladığınızda dayanıklılık gücünüzü de bulacaksınız.


Hayatımız düşüncelerimizin eseridir.


Kendi mutluluğunuz sadece kendinize bağlıdır.


Ruhunun yapmak istediği şeyleri yapmadığın için acı çektin.


Birisinin hatasına öfkelendiğinde derhal kendine bak ve kendinin de nasıl hata yaptığını düşün


Mutlu bir yaşam için çok az şey gerekir. 

Hepsi de içinizde, düşünme şeklinizde gizlidir.


Öfkenin sonuçları nedenlerinden çok daha üzücüdür.


Kendisiyle uyum içinde yaşayan, evrenle uyum içinde yaşar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar