MEHMET AKİFİM BENİM

Konu : Mehmet Akif Ersoy , edebiyat tarihimizde ayrı bir yeri olan bir şairimizdir . Kendisi bir İslam yenilikçisi olarak tanınır . Bu yönüyle örneğin Tevfik Fikret ‘ i fikirleri açısından eleştirir . Batıcılara , Türkçülere fikir bakımından karşı durur . Yazdığı bütün eserlerini ilk kitabının adıyla aynı adı taşıyan “ Safahat “ adlı eserinde toplamıştır .

MEHMET AKİFİM BENİM

Mehmet Akif Ersoy !!! Kimdir bu adam ? İstiklal Marşı ‘ nın şairi … Ama başka yönleri de olan bir kişi o ...
Edebiyatta Ahmet Haşimler , Cenap Şahabettinler , Ömer Seyfettinler ve daha birçoğu derin bir iz bırakmıştır . Şairler gelmiştir , nesir yazanlar vardır ve bu kişiler edebiyatımıza katkılarda bulunmuşlardır . Mehmet Akif de şiirleriyle edebiyata ayrı bir hava vermiştir .
Meşrutiyetten sonra Batıcılar , Türkçüler ve İslamcılar ve hatta Turancılar genel fikir sahipleriydi . Osmanlı ‘ nın kurtulmasını Batıda arayanlar da vardı aramayanlar da …

Mehmet Akif Ersoy , bunların içinde İslamcı kesime mensuptu . Yani bir İslam yenilikçisiydi . Türkçülere ve Batıcılara karşıydı . Batıcı bir kişi olan Tevfik Fikret ‘ i bile fikirleri sebebiyle eleştirmekteydi .
Küçüklüğünde iyi bir din eğitimi almış bir kişiydi . Arapça , Farsça ve Fransızca öğrenmişti . Yani İslam kültürünün içinde yetişmesi onun İslamcı kesimde olmasının bir nedeniydi .
Mehmet Akif Ersoy , İstiklal Marşı ‘ nı para istemeden yazmıştı . Meclis , para ödülü koymuştu o zamanlar . Bunu istemedi . Kendisine bu para ödülünü almayabileceği telkin edildi . Ve o da bunu kabul etti ve bir gece çok duygulu bir saatinde bu şiiri yazdı .
Mehmet Akif , bazı şiirlerinde Osmanlıca kelimeler de kullanmıştır . Osmanlı kültürünün izlerini onun şiirlerinde görebilirsiniz .
“ Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak / Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak …” diye giden dizeleri her okulda öğretirler aslında . Bu bakımdan Mehmet Akif , tanıdık bir şairdir .
İlk kitabının adı “ Safahat “ idi . Bu , bir şiir kitabıydı . Safahat adlı son kitap ise bütün şiirlerinin bir derlemesi olarak yayımlanmıştır .
Mehmet Akif , Meşrutiyetten sonra yaşamış bir şairdir . Meşrutiyet , 1908 ‘ de ilan edildi . Osmanlı ‘ da 2 meşrutiyet dönemi vardır . 2. Abdülhamit , ilk meşrutiyeti bir savaşı bahane ederek iptal edince aydınlar baskı yaptılar . Meşrutiyet , özgürlük getirecekti . Ve de öyle oldu . 1908 ‘ den sonra sansür kalktı ve Mehmet Akif gibiler için seslerini duyuracak bir özgür ortamın yolu açıldı . İşte bu ortamda Mehmet Akif de kendi üslubuyla edebiyatı etkileyebildi .
29.12.2009 15:28

E – postam : dussunce@yahoo.com

Yazan : Tarık Tümlü adlı duygulu bir adam …

Yorum Gönder

0 Yorumlar